Bij Koach&Co bieden we gespecialiseerde ondersteuning bij complexe echtscheidingen door middel van diverse modules, afgestemd op de specifieke behoeften van het gezin.
Onze gespecialiseerde collega’s, waaronder systeemtherapeuten, relatietherapeuten en kindbehartigers, werken nauw samen om een integrale aanpak te bieden. Elke module richt zich op een aspect van de scheiding, zoals communicatie, ouderschapscoaching of emotionele verwerking, zodat we maatwerk leveren voor zowel ouders als kinderen. Ons doel is om het gezin te begeleiden naar een nieuwe balans, met oog voor de behoeften van alle betrokkenen.
Analyse en/of systeemonderzoek
Wanneer ouders met hun kind(eren) bij Koach&Co komen of worden doorverwezen, starten we met een grondige inventarisatie van de situatie en de gevolgen voor het kind. Dit kan onder andere door middel van een systeemonderzoek, een MASIC-interview of het NICHD-protocol. Hiervoor voeren we gesprekken met de ouders, kinderen, de verwijzer en eventueel andere betrokkenen. Samen met de ouders stellen we vervolgens een plan op en bepalen we welke hulp het meest geschikt is.
Systeemonderzoek
Complexe situaties gaan vaak gepaard met meerdere problemen op verschillende leefgebieden. De combinatie van deze factoren kan leiden tot complexe problematiek, waarvoor dieper onderzoek nodig is om de onderliggende oorzaken te begrijpen.
Het doel van het systeemonderzoek is om inzicht te krijgen in de aard, ernst en oorzaken van de complexe problematiek binnen het hele systeem. Op basis van deze inzichten geven we advies over de meest passende hulp. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een toegewezen behandelaar en neemt enkele weken in beslag.
Tijdens het systeemonderzoek bespreken we onder andere de metafoor van Howard Hurwitz, de escalatieladder en conflictdynamieken. Om een goede inschatting te maken van mogelijk huiselijk geweld en/of kindermishandeling, gebruiken we de MASIC en het NICHD-protocol. Door in een vroeg stadium de problematiek te herkennen, kunnen we effectieve interventies inzetten. Daarnaast wordt uiteraard informatie van u en uw ex-partner, eerdere hulpverlening, andere betrokkenen en onze eigen observaties meegenomen in het onderzoek.
NICHD
Kinderen van ouders die verwikkeld zijn in een conflictscheiding, lopen een aanzienlijk grotere kans om getuige of slachtoffer te worden van een onveilige thuissituatie, zoals huiselijk geweld, verwaarlozing of emotionele mishandeling. Om een nauwkeurig beeld te krijgen van hun situatie en ervaringen, is het essentieel om een feitengericht kindgesprek te voeren.
Veel hulpverleners zijn gewend om kinderen te vragen naar hun emotionele beleving of te reageren met gevoelsreflecties, zoals “dat lijkt me best lastig voor je.” Hoewel dit empathisch lijkt, is het niet de meest effectieve manier om een helder en volledig beeld van de situatie te krijgen. Wat een kind vertelt, hangt namelijk sterk af van het type vragen dat gesteld wordt. Het is daarom cruciaal om elke vorm van suggestie te vermijden en kinderen te bevragen met behulp van open vragen, zoals “Vertel me eens wat er is gebeurd.”
Onderzoek toont aan dat het stellen van open, uitnodigende vragen ervoor zorgt dat kinderen hun eigen verhaal vertellen, zonder suggestieve inmenging van de interviewer. Dit leidt niet alleen tot meer nauwkeurige verklaringen, maar ook tot een beter begrip van de situatie van het kind. Het feitengerichte NICHD-interviewprotocol wordt anno 2023 beschouwd als de meest wetenschappelijk verantwoorde methode om met kinderen te praten over wat zij hebben meegemaakt.
MASIC
De MASIC is een gestructureerde methode voor het screenen van partnergeweld, specifiek ontworpen om te worden ingezet bij complexe scheidingsproblematiek. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat in ongeveer 80% van de conflictscheidingen een voorgeschiedenis van partnergeweld aanwezig is. Het is cruciaal om dit in kaart te brengen om te kunnen beoordelen of gezamenlijke bemiddeling mogelijk is. De MASIC komt het beste tot zijn recht aan het begin van een behandeling, omdat het ons in staat stelt om concrete interventies voor te stellen die gericht zijn op het verbeteren van de situatie.
Ouderbijeenkomsten
Deze ouderbijeenkomsten worden in de regio Gelderland en Overijssel verzorgd door Koach&Co. Een scheiding is een turbulente periode voor zowel kinderen als ouders. Vaak duurt deze periode 2 tot 3 jaar, maar in sommige gevallen blijft deze situatie om verschillende redenen voortduren. De ouderbijeenkomsten van Koach&Co vormen de start van het hulpverleningstraject voor complexe scheidingen voor ouders in de regio Gelderland en Overijssel.
Elke ouder volgt de 5 bijeenkomsten afzonderlijk van de andere ouder. De bijeenkomsten zijn voornamelijk gericht op het vormgeven van het eigen ouderschap, los van de andere ouder. Hoe pak je dit aan? Wat zijn de do’s en don’ts voor jezelf, je kinderen en de andere ouder?
Parallel aan deze ouderbijeenkomsten worden er ook twee kind bijeenkomsten georganiseerd.
De kind groepen hebben als doel:
- Kennismaking met de kind behartiger,
- Zorgen dat kinderen zich gehoord en gezien voelen,
- Laten voelen dat ze niet de enige zijn,
- Uitleggen hoe het verdere traject eruit zal zien,
- Leren dat het oké is om hulp te ontvangen en/of te vragen.
Schipaanpak
Een scheiding brengt vaak rouw met zich mee, die meestal individueel wordt beleefd. Daarbij wordt vaak over het hoofd gezien wat beide partners werkelijk hebben verloren.
De SCHIP-aanpak is een rouwverwerkingsproces dat ex-partners samen doorlopen. Het biedt ruimte voor het erkennen van wederzijds verlies, het verwerken van elkaars kwetsuren en het herstellen van geschonden vertrouwen. Het uiteindelijke doel is om de ex-partners opnieuw te verbinden als ‘partners in ouderschap’.
Ooit begonnen de ouders hun relatie vol goede moed. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat, wanneer een relatie eindigt, dit op een zorgvuldige en respectvolle manier gebeurt. De SCHIP-aanpak richt zich vooral op het herstellen van de relatie tussen ouders, zodat zij op een gezonde manier samen verder kunnen als ouders.
De kern van de SCHIP-aanpak:
- Het reconstrueren van de reden waarom de relatie is misgelopen
- Het opnieuw verbinden als ouders in partnerschap, in plaats van elkaar los te laten
- Het gezamenlijk rouwen om de verloren relatie
- Het geven van aandacht aan het verlies dat onder het conflict schuilgaat
- Het herstellen van vertrouwen
De SCHIP-aanpak kan bijzonder effectief zijn als beide ex-partners gemotiveerd zijn om dit traject samen te doorlopen. In dit proces gaan beide ouders in gesprek met elkaar en de SCHIP-behandelaar.
Bij Koach&Co wordt de SCHIP-aanpak ingezet tijdens of kort na de scheiding, wanneer de eerste problemen zich voordoen.
Systemische gezinsbemiddeling of ouderschapsbemiddeling
Wanneer er veel onderlinge strijd is tussen ouders, kan systemische gezinsbemiddeling of ouderschapsbemiddeling worden ingezet. Tijdens deze bemiddeling gaat een behandelaar samen met de ouders in gesprek om te bespreken hoe het ouderschap op een constructieve manier vormgegeven kan worden. Door deze begeleiding slagen ouders erin om, samen met de behandelaar, op een respectvolle en effectieve manier met elkaar in gesprek te gaan.
Parallel ouderschap of Solo ouderschap
Als er sprake is of is geweest van langdurig geweld binnen de relatie, als conflicten blijven voortduren zonder oplossing, of als ouders herhaaldelijk dreigen in conflict te raken, kan parallel ouderschap een effectieve vorm van samenwerking zijn om verdere escalatie en spanningsverhoging te voorkomen. Bij Koach&Co hebben we ervaren gezinsbehandelaren die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van dit proces. Deze begeleiding kan gecombineerd worden met individuele hulp voor de kinderen of ouders, en eventueel met ondersteuning van een Kind behartiger. Parallel ouderschap biedt een gestructureerde aanpak waarbij de nadruk ligt op het minimaliseren van directe conflicten, zodat beide ouders in staat zijn om hun rol als ouder op een veilige en stabiele manier voort te zetten, ondanks de spanningen tussen hen.
Gezamenlijk ouderschap
Gezamenlijk Ouderschap is bedoeld voor kinderen van 0 tot 18 jaar en hun gescheiden of scheidende ouders, vooral wanneer er geen of problematisch contact is met één van de ouders en de ontwikkeling van het kind door voortdurende conflicten in gevaar komt. Zelfs als communicatie tussen de ouders niet meer mogelijk lijkt, kan dit traject uitkomst bieden.
In sommige gevallen is er geen direct contact meer tussen de ouders, maar zijn er duidelijke afspraken gemaakt in het belang van het kind. Dit noemen we **Gezamenlijk Ouderschap Naast Elkaar**. Hierbij kunnen kinderen veilig contact hebben met beide ouders, ruimte krijgen om van beiden te houden en positieve ervaringen te delen, wat hun ontwikkeling ten goede komt.
Het traject van Gezamenlijk Ouderschap duurt 26 tot 52 weken en wordt begeleid door een multidisciplinair team van ambulante hulpverleners, een gedragswetenschapper en een teamcoördinator. Tijdens dit traject worden gesprekken gevoerd met ouders en kinderen, gericht op rouwverwerking rondom de scheiding, het opstellen van een gezamenlijke toekomstvisie en het respecteren van ieders wensen, met de focus op het welzijn van het kind.
De afspraken die tijdens het traject worden gemaakt, worden vastgelegd in een zorg- en ouderschapsplan. De hulpverlener begeleidt het gezin bij de uitvoering van deze plannen. In de laatste fase worden de contactmomenten geleidelijk verminderd, en na drie maanden wordt de hulpverlening afgesloten met een eindverslag en een definitief ouderschapsplan.
Kind behartiger
Koach&Co werkt met erkende Kind behartigers om kinderen te ondersteunen tijdens scheidingen. Het kan voor een kind moeilijk zijn om zijn of haar wensen, behoeften en emoties te uiten, vooral als het bang is om partij te moeten kiezen, één van de ouders te kwetsen, of als het zelf niet goed weet wat het voelt en denkt.
De Kind behartiger biedt zowel het kind als de ouders inzicht in de principes van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Door middel van spelenderwijs gesprekken met het kind, vertolkt de Kind behartiger de stem van het kind en helpt deze stem een plek te geven in de afspraken die tijdens of na de scheiding worden gemaakt. De Kind behartiger verheldert de positie en beleving van het kind, en ondersteunt bij het creëren van een gezamenlijke basis voor besluitvorming.
Het doel van de Kind behartiger is om ieder kind op een veilige en vertrouwde manier verder te laten gaan, waarbij hun stem op een kindvriendelijke wijze gehoord wordt. Bij Koach&Co werken we altijd systemisch, wat betekent dat naast de Kind behartiger ook een behandelaar actief is voor de ouders en hun omgeving, zodat het hele gezinssysteem in kaart wordt gebracht.